lördag 10 november 2012

Julklappstips nr 3 - självgjorda stearinljus

Äntligen helg!
På helgen har man ju oftast lite mer tid till att ägna sig åt sånt man tycker är kul, därför tänkte jag idag visa hur jag och mamma har gjort egna stearinljus!
Det hela kräver förstås lite förberedning, eftersom man måste samla på ganska många stearinstumpar innan man kan återanvända dem, men om man redan  har det är det bara att sätta igång.
Vad man behöver är:
* Stearinljusstumpar (annars kan man köpa sterarin på t.ex. panduro)
* Stearinsnöre (går också att köpa på panduro)
* Glasburkar eller andra behållare
* Kastrull med kokande vatten
* En metallskål
* Om man vill, stearinfärg som finns i pysselaffärer

Först stoppar man in metallskålen i det kokande vattnet och lägger därefter stearinet i skålen. Där ska det smälta. När det är helt smält blir det som en genomskinlig vätska.

Sedan är det bara att hälla över stearinet till en lämplig glasburk eller annat som man vill ha ljuset i. Ett bra tips är att först hälla ett litet lager stearin för att fästa snöret, låta det torka och sedan hälla på mer. Själva fästandet av snöret är det svåraste eftersom den sällan vill hålla sig rak utan böjer sig.

Om man vill ha olika lager med olika färg häller man först ett lager med t.ex. vit värg och sedan låter man det torka helt, därefter häller man på t.ex. grönt. Risken om man inte låter det torka är att de blandas ihop med varandra och hela ljuset blir istället ljusgrönt, vilket hände oss några gånger.
Stearinet ute och torkar

Ibland händer det att det kommer "luftbubblor" i stearinet vilket innebär att man har hällt i för mycket stearin åt gången, men det åtgärdar man lätt med att fylla i hålen när stearinet har torkat.
Vill man göra ljus som man använder i ljusstakar tar man ett ganska långt stearinsnöre och viker det på mitten så att det bli som ett uppochnervänt U. Denna doppar man det i stearinet och sedan i en burk med kallt vatten, man kommer alltså att göra två stearinljus åt gången. Det här gör man tills man tycker att stearinljusen har fått lagom storlek, då klipper man av snöret uppepå så att det blir två olika ljus. Mina stearinljus blev lite konstigt formade, men då ser man i alla fall att de är själgjorda, eller hur? ;)

Kanske inte de finaste, men
man ser i alla fall att de är
självgjorda ;)
Till slut fick vi en skara med jättefina stearinljus som vi tänkte ge i julklapp, visst är de fina? :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar